Bij elke vervanging of uitbreiding is onze insteek dat deze moet bijdragen aan een verdere verduurzaming van ons wagenpark. In 2021 hebben we een visie vastgesteld over het verduurzamen van ons wagenpark met concrete doelstellingen en acties.

Voor al onze kleinere wagens willen we op kortere termijn al overstappen naar elektrische aandrijving. Voor de grotere wagens - boven de 3.500 kilo - hebben we meer tijd nodig. Een deel daarvan - met name de inzamelvoertuigen - rijdt nu op groengas, maar dat is een transitiebrandstof. Op langere termijn willen we naar zero emissie en dat betekent ook voor deze wagens elektrificatie, oftewel door middel van waterstof of met batterijen. Overigens realiseren we met deze transitie niet alleen CO2-uitstootreductie, maar ook geluids- en fijnstofreductie.

Ons groot materieel dat voorheen op diesel reed, gaat over naar rijden op HVO. ‘Hydrotreated Vegetable Oil’ is een nieuw type dieselbrandstof dat wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals dierlijke vetten. De onsite dieseltanks zijn volledig voorzien van HVO, dus onsite rijdt alles reeds op HVO.

Ter voorbereiding op de elektrificatie van ons wagenpark hebben we de elektriciteitsvoorzieningen op ons terrein vernieuwd en verzwaard.

Nieuwe voertuigen

We namen in 2021 in totaal twintig nieuwe voertuigen in gebruik:

  • 15 voertuigen op groengas
  • 3 voertuigen op Euro 6 Diesel
  • 2 elektrische scooters

Vier nieuwe zijladers zijn weer uitgerust met EVO-liften voor het legen van containers, het systeem dat wij in 2020 geïntroduceerd hebben. Deze zijarm tilt recht omhoog en neemt aanzienlijk minder ruimte in beslag. De wagens kunnen daardoor dichter bij de stoep staan. Zo blokkeren we de straat minder en voorkomen we oponthoud. Bovendien zijn de liften minder storingsgevoelig en staan de medewerkers er dichterbij. Dat maakt het werk makkelijker.

Type Aantal cng Elektrisch Diesel
Personen kader 14 12 2
Bestel en Poolautos 24 24
Veegkiepers 12 12
Bakwagens AOR 18 15 3
Achterladers 16 11 5
Zijladers/Huferman 20 18 2
Kraantrechter 10 10
Haak kraan 5 5
Ketting + 1 trekker 3 3
Bakwagen + 2 minikraan bak 7 7
Shovels 5 5
Kranen MOB 4 4
Tractoren 7 7
Heftrucks 5 2 3
Scooter/bakfiets 3 3